VATTACUKOR-HUNGARY.EU

 Referenciák
 Gyereknapok
 Családi napok
 Suli - bulik
 Céges - partik
 Esküvők
 Videók
 Akciók

 Infók a vattacukorról
 Infók a pop-cornról
 Partnereink
 Még több fotó


Megosztás IWIW       Megosztás Facebook       Megosztás Twitter
 Kezdőoldal
 Szolgáltatásaink
 Akciók
 Kapcsolat
 Videók


Extra vattacukrok
Megjelenési formáink
Csináld "Magad"
PromóciókMire jó a vattacukor?

Új szerepben bukkant fel a vattacukor: a ragacsos édesség segíthet kialakítani a véredények hálózatát laboratóriumban növesztett csontban, bőrben, vagy izomban, közölték amerikai kutatók a Soft Matter című szaklap online változatában. Jason Spector és Leon Bellan, a New York-i Cornell Egyetem munkatársai szövetpótló anyagok előállítására fejlesztettek ki új eljárást. Ebben először vattacukorpamacsra sűrű folyadékot csorgatnak, míg teljesen át nem itatja azt. Várnak, amíg megszilárdul, majd meleg vízbe teszik, ahol kioldódik a cukor, apró csatornákat hagyva szálacskái helyén.
Az így nyert anyag érhálózatát kibélelik sejtekkel, hogy mesterséges véredényként működhessenek. Következő lépésként "elültetik" az anyagban a létrehozni kívánt szövettípus éretlen sejtjeit. A mesterséges szövet váza biológiailag lebomló anyag, ezért egy idő elteltével a növekvő szövet sejtjei helyettesítik.
A kész szövetet átjárják a vérerek, amelyek a vattacukor szálai helyén születtek. A kutatók eddig patkányvérrel tesztelték az érhálózat átjárhatóságát.
Bellan elmondta, hogy a vattacukrot más anyaggal is helyettesíthetnék, ám reméli, hogy minél tovább megragadhatnak az olcsó anyagnál. Forrás: Olvasósarok  2009. febr. 16.

© 2011.
vattacukor-hungary.eu
vattacukorextra